- Nederland wil ongeveer 1 miljard euro in een Europees noodfonds voor coronahulp aan zuidelijke landen.
- Premier Rutte zei eerder al te denken aan een gift en geen leningen te willen verstrekken.
- Het kabinet ziet ook niets in het uitgeven van Europees schuldpapier, de zogenaamde eurobonds.
- Minister Wopke Hoekstra krabbelde eerder iets terug en stelde dat hij te weinig empathisch is geweest in de discussie over hulp.
Nederland maakt een gebaar naar Italië en Spanje en is bereid om ongeveer een miljard in een Europees hulpfonds te storten. Dit fonds moet landen helpen die zwaar getroffen zijn door het coronavirus.
Minister president Mark Rutte verduidelijkte later dat het hier niet gaat om leningen, maar om een gift. Hij zei eerder al dat hij het liefst niet zou helpen met een lening die dan weer zou moeten worden terugbetaald.
De premier ziet nog altijd helemaal niets in het uitgeven van “eurobonds”. Gezamenlijke schuldfinanciering is volgens hem een opstapje naar een transferunie, en daar wil ons land niets van weten.
Alle EU-lidstaten moeten gaan bijdragen aan het coronafonds. Volgens minister Wopke Hoekstra is er wel steun voor het Nederlandse initiatief om zo’n fonds in te stellen.
Nederland kreeg kritiek op kruideniersmentaliteit
Landen die er economisch slechter aan toe zijn, zouden met dat geld hun medische zorg overeind kunnen houden. Vooral Zuid-Europa is zwaar getroffen door het coronavirus. Landen hoeven het geld van het fonds later niet terug te betalen.
Nederland kreeg de afgelopen week felle kritiek te verduren in Europa. Diverse landen vinden dat het kabinet zich te star opstelt waar het financiële steun aan hard getroffen landen zoals Italië en Spanje betreft. Ook uit de hoek van D66 en ChristenUnie klonk kritiek.
Later leek minister Wopke Hoekstra een beetje excuses te maken voor zijn opstelling. Hij liet weten dat dat hij te weinig empathisch is geweest in de discussie. Wel liet ook Hoekstra direct weten niets te zien in het uitgeven van schuldpapier.
Ook Finland, Oostenrijk en Duitsland zijn ook tegen eurobonds. Ook is het Nederlandse kabinet tegen het voorstel dat zwaar getroffen landen zonder strenge voorwaarden geld mogen lenen uit het Europese noodfonds (EMS).